top of page

Roaccutane Nedir? Yan Etkileri ve Fiyatı


Roaccutane
Roaccutane


Roaccutane ( İzotretinoin ) tedavilere yanıt vermeyen şiddetli akne tedavisinde kullanılan reçeteli bir ilaçtır. En çok görülen yan etkisi yüksek oranda cilt kurumasıdır. Bu kuruma, bol su içerek ve nemlendiricilerle kontrol altına alınır. Roaccutane hamilelikte ve emzirirken kesinlikle kullanılamaz çünkü ilaç ciddi doğum kusurlarına ve bebek ölümüne neden olabilir. Tedavi öncesi hastaya gebelik testi yapılabilir ve eğer sonuç negatif ise yani hasta gebe değilse tedaviye başlanır. Hasta ilacı kullandığı süre boyunca ve ilacı bıraktıktan 2 ay sonrasına kadar doğum kontrol yöntemi uygulanması gerekmektedir.


Roaccutane bugüne kadar yaklaşık 12 milyonu aşkın akneli hastanın tedavisinde başarı ile kullanılmıştır. Türkiye'de ise 1995 yılından bu yana kullanılmaktadır ve binlerce hasta bu tedaviden yararlanmıştır. İlaç en fazla 20 gün içinde kandan tamamen kaybolduğundan gebelik düşünen bayanlar ilacı kestikten 1 ay sonra sağlıklı biçimde hamile kalabilirler. Bu tedavi yöntemi kısırlığa sebebiyet vermez. Roaccutane bir kapsülü 10 mg ya da 20 mg izotretinoin yumuşak jelatin kapsül formundadır.


Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Roaccutane Ne İçin Kullanılır?


İlaç, yumrulu veya kalıcı geçmeyen yara izi bırakma riski olan şiddetli aknelerin tedavisinde kullanılır. Eğer akne, antibiyotik veya farklı cilt tedavilerine yanıt vermediyse hastanın Roaccutane kullanması gerekebilir. İlacı kullandığı süre boyunca hasta uzman bir dermatolog tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir.


Roaccutane Nasıl Kullanılır?


Roaccutane doğru kullanımı;Tedavi süresince cildiniz kuruyabilir. Yoğun nemlendirici merhem, krem ve dudak kremi kullanabilirsiniz. Cildinize farklı akne ilaçları uygulamayınız. Cildiniz güneşe karşı hassaslaşabilir. Güneşe çıkmadan önce en az 15 faktörlü koruyucu güneş kremi kullanın ve solaryumdan uzak durun. Cildinizin direnci azalacağı için dermabrazyon, lazer ya da ağda gibi herhangi bir kozmetik işlem uygulamamaya özen gösteriniz. Bu işlemler cildinizde leke kalmasına neden olur.


Yoğun egzersiz ya da fiziksel aktivite yapmamaya özen gösteriniz. Yan etkileri arttırabileceği için ilaçla birlikte A vitamini takviyesi kullanmayınız. Tedavi sırasında ve tedaviden sonraki 1 ay içinde kan bağışında bulunmayın. Eğer kanınız hamile birine verilirse, bebeğin sakat doğmasına neden olabilir. Kapsülleri ezmeden veya çiğnemeden bütün olarak yutulmalıdır. İlaç emilimini artırmak için yemeklerle birlikte alın. Mutlaka doktorun önerdiği şekilde ve dozda kullanın.


Uyuz Hastalığı Nedir? Neden Olur?


Roaccutane Dozları


Roaccutane başlangıç dozu, günde 0.5 mg / kg'dır. İlaca sağladığınız uyuma göre doktorunuz birkaç hafta sonrasında doz ayarlaması yapabilir. Çoğunlukla günlük doz 1.0 mg / kg'a çıkarılır. Ancak çok şiddetli vakalarda 2.0 mg / kg'a kadar yükseltilebilir.


Roaccutane Ne Yoğunlukta ve Süre İle Kullanılmalı?


Çoğunlukla hastalar 16-24 haftalık bir tedavi sonunda iyileşirler. Hasta tedavi sonlandıktan sonraki 8 hafta içinde iyileşmeye devam eder. Bu süre içinde yeni tedaviye başlanmamalıdır. Bazen tedavi başladığında akneler kötüleşebilir ancak tedavinin devamında gittikçe düzelir.


Munderm Jel Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyat


Kimler Roaccutane Kullanmamalı?


12 yaş altı çocuklar, Hamileler, Emziren anneler, Karaciğer yetmezliği olanlar


Roaccutane Hangi Hastalıklar İçin Sakıncalıdır


Soya yağı veya farklı ilaca alerjisi olan, Depresyon veya herhangi bir ruhsal sorun, antidepresan kullanıyorsanız doktorunuza bilgi verin. Böbrek yetmezliği, Yüksek kolestrol veya diğer yağ seviyelerinin yüksek olması, A vitamini yüksekliği, Diyabet.

Topuk Dikeni Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Roaccutane Yan Etkileri ve Zararları


Çok yaygın yan etkiler;


  • Karaciğer enzimlerinde artış

  • HDL ve trigliseridler seviyelerinde değişiklikler

  • Özellikle dudaklarda ve yüzde cilt kuruluğu, kızarma, hassasiyet, iltihap, çatlak, döküntü, soyulma ve hafif kaşıntı

  • Pıhtılaşan hücreler etkilenirse çürüme, kanama veya pıhtılaşma

  • Enfeksiyonlara yatkınlık

  • Kansızlık ( Anemi )

  • Gözde konjonktivit ve göz kapağı iltihaplanması, göz kuruluğu ve tahriş ( lens kullanmaya engel olabilir )

  • Sırtta, kaslarda ve eklemlerde ağrı

Roaccutane yaygın yan etkiler;

  • Baş ağrısı

  • Burunda yara ve iltihap, burun içinde kuruma ve kabuklanma ( Hafif burun kanamalarına neden olabilir )

  • Kandaki kolestrol düzeyinde artış

  • İdrar tahlilinde protein veya kan tespiti

Nadixa Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

Roaccutane seyrek yan etkiler;

  • Depresyon başlangıcı ya da varolan depresyonun kötüleşmesi, öfke artışı veya saldırganlık

  • Saç dökülmesi

Roaccutane çok seyrek yan etkiler;

  • Ciltte iltihaplanma, ödem ve renkte koyulaşma

  • Aşırı Terleme

  • Kaşıntı

  • Hasta hissetme

  • Ciltte ve gözlerde ışık hassasiyeti

  • Tırnak mantarı ya da değişiklikleri ya da farklı bakteriyel enfeksiyonlar

  • Aşırı kıllanma

  • Gece körlüğü veya renk körlüğü, farklı görme sorunları ( bulanık ya da çarpık görme vb. )

  • Boğaz kuruluğu ve ses kısıklığı

  • Astım hastalarında nefes darlığı ve hırıltı

  • İşitmede azalma

  • Kanda ürik asit seviyesinde artış

  • Diyabet belirtileri ( Aşırı susama, sık idrara çıkma, kan şekeri artışı

  • Kalsiyum birikmesi

  • Yoğun fiziksel aktivite sonrası ciddi kas - iskelet yıkımı

  • Kemik bozuklukları ( kemiklerde aşırı büyüme veya büyümede gecikme vb. )

Sebirox Şampuan Nedir? Ne İşe Yarar?

Roaccutane kullanırken tropikal keratolitik ya da cildi soyucu sivilce karşıtı ürünleri kullanmaktan kaçınınız. İlaç kan lipid seviyelerini etkileyebilir bu yüzden, katı yağlardan ve çok yağlı besinlerden uzak durmalısınız. Sebze, meyve ve kurubaklagil tüketimini arttırmalısınız. Burası önemli çünkü lif alımını arttırmanız gerekmektedir.


Bu ilaç hassas sindirim sistemine sahip kişilerde sorun çıkarabilir. Roaccutane ve benzeri ilaçlar karaciğeri çok yoran ilaçlardır. Çikolata da öyle olduğu için yememenizde fayda var. Karaciğer enzimleri zarar görürse dönüşü yoktur.


Roaccutane Kullanırken Yememniz Gerekenler


Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Kurubaklagillerin tüketimi artırılmalıdır. Yağlı tohumlar her gün tüketilmelidir. Balık, tavuk eti, yumurta ve yağsız kırmızı et günlük beslenmeye eklenmelidir.



İlacın sizin üzerinizdeki etkisini anlayana kadar araba kullanmayın ve tehlikeli aktivitelerden kaçının. İzotretinoin, özellikle gece görüşünüzü bozabilir. Tedavi cildinizi çok kurutacaktır. Bol su için ve doktorun size önereceği nemlendiricileri düzenli olarak kullanmaya özen gösterin. Tedavi süresi 3-4 ayı geçmemeli. Asla tek kullanılmamalı, doktorunuzun önereceği antibiyotik direncini önleyecek kremle birlikte kullanılmalıdır. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır. İlaç ne kadınlarda ne de erkeklerde kesinlikle kısırlığa yol açmaz. İlacı herkes kullanabilir mi? Diyabet, obezite, epilepsi, serum yağlarında yükseklik, depresyon, bağırsak hastalıkları ve nörolojik hastalıklarda dikkatli kullanılmalıdır.


Kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. 1.ve 2. ayda gerçekleşen bir kaç hafta süren, genelde 2. ayın sonunda biten sivilcelerin artma durumuna " kusma dönemi " deniyor. Bu dönem bazılarında çok hafif geçerken, bazılarında ise aşırı şekilde sivilce çıkması ile moral bozabiliyor. Sakın geçmeyecek bu diye düşünmeyin elbette bir süre sonra geçecektir. Yüz için ağda, cımbız, kese gibi sert uygulamalardan sakınılmalıdır. Roaccutane ve benzeri deri soyucu ve cildin yapısını değiştiren ilaç tedavileri sonrası derinin yağ / su dengesi bozulur ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu nedenle doktor beraberinde kullanmanız için bir nemlendirici ve bir güneş koruma kremi verir.


bottom of page