Bu yazımızda Plörezi Nedir? Semptomlar, Nedenler, Tanı ve Tedavisi hakkında detaylı bilgilere yer verdik.

Plörit olarak da bilinen Plörezi, akciğerleri koruyan ve çevreleyen doku plevranını iltihaplanmasına denir. Araştırmalara göre Plörezi, ağrı ile başlar, farklı türlerde iltihaplanmalardan ya da enfeksiyonlardan da kaynaklanabilmektedir.
Bir kişide plörezi geliştiği zaman, doktor iltihaba neden olan faktörü araştıracaktır. Bazı durumlarda, bir kişide plevra arasındaki boşluğa sıvı dolması sonucunda plevral efüzyon gelişebilmektedir.
Torasentez Nedir? Nasıl ve Kimlere Yapılır?
Plörezi semptomları
Plörezi ile ilişkili en bilinen semptom, nefes alındığı zaman keskin, bıçak saplanan ağrılardır. Nefesinizi tuttuğunuzda ya da ağrıyan bölgeye baskı uyguladığınız zaman bu ağrı az da olsa dinebilir.
Bununla birlikte; öksürdüğünüz, hapşırdığınız ya da hareket ettiğiniz zaman ağrılar git gide daha da kötüleşir. Yüksek ateş, titreme ve iştahsızlık plöreziye neden olan durumlardan dolayı semptom olarak görülebilir.
Aşağıdaki durumlarda plörezi yaşayabilirsiniz:
Göğsünüzün bir tarafında ağrı oluşması
Omuzlarınızda ve sırtınızda ağrı oluşması
Ağrı hissetmemek için sığ nefes almaya çalışmak
Plöreziye plevral efüzyon da eşlik ettiği zaman, plevra arasına sıvı dolmasından dolayı akciğerlere baskı uygulanır ve düzgün bir şekilde nefes alınmamaya başlanır. Sıvı arttıkça nefes darlığı yaşamanızda olağan bir durumdur. Ayrıca ateş, kuru öksürük ya da titreme de yaşanabilmektedir. Bu semptomlar, sıvıda ampiyem adı verilen enfeksiyona neden olabilir.
Akciğer Granülomu Nedir? Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi
Plöreziye nedenleri
En yaygın nedenler tüberküloz ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar olabilse de , çeşitli nedenler de plöritik inflamasyona ve ağrıya neden olabilmektedir.
Diğer nedenler şunları içerir:
Mezotelyoma, plevral lenfoma, plevranın anjiyosarkomu, plöropulmoner blastoma ve sinovyal sarkom gibi kanserli tümörler
Göğüs travması
Torasik endometriozis
Romatizmal eklem iltihabı
Pnömotoraks
Aort diseksiyonu
Zatürre
Akut perikardit
Grip, kabakulak, adenovirüs, sitomegalovirüs, Epstein-Barr virüsü, coxsackievirüsler ve solunum sinsityal virüsü gibi virüsler
Ailesel Akdeniz ateşi
Pulmoner emboli
Lupus
Şiddetli Astım Nedir? Tedavi Yöntemleri ve Önlemek
Plörezi tanısı
Plevral efüzyona sahipseniz, plevral boşluktaki sıvı, kan ya da havanın iğne yardımıyla temizlenmesi prosedürü olan torasentez yaptırmanız gerekebilir. Dokturunuz, neden olan faktörleri belirlemeye yardımcı olmak için alınan sıvıyı analiz için laboratuvara gönderebilir.
Efüzyon belirtileri olmadan bile sadece plöritik ağrılara sahipseniz, doktorunuz ilk olarak fizik muayene yaparken belirtilerin altında yatan nedenleri tespit etmek için size başka tür testlerde yapılır. Doktorunuz, daha az ciddi potansiyel nedenleri ele almadan önce hayati tehlike arz eden koşulları iyileştirmeye çalışacaktır.
Şüphe edilen nedene bağlı olarak, teşhis süreciniz şunları içerebilir:
Göğüs röntgeni. Göğüs röntgeninde akciğerlerinizde herhangi bir iltihaplanma olup olmadığını, efüzyona işaret eden sıvı ya da yaralanmanın gerçekleşmediğini, tümör ya da zatürre gibi nedenlerin gelişip gelişmediğini daha net görülmesine yardımcı olur.
Kan testleri. Kan testi, doktorun bakteriyel ya da viral enfeksiyonları, romatizmal ateş, lupus ya da pulmoner emboli gibi nedenlerin teşhis etmesinde kullanılır.
BT ve MRI taramaları. BT ya da MRI taraması ayrıca akciğerlerde efüzyon göstergesi olan sıvının daha net görülmesine ya da pnömoni, tümör ve akciğer apnesinin belirlenmesinde yardımcı olur.
Ultrason. Doktorunuzun, plevral ağrıya ek olarak plevral efüzyonunuzun olduğundan şüphelenmesi sonucunda, göğsünüzde biriken sıvının nerede olduğunu saptamak için ultrason yapabilir.
Arteriyel kan gazı testi. Bu testte, ciğerlerin oksijeni ne kadar iyi kullandığını ve ne kadar karbondioksit salımını ölçülerek ciğerlerde olası bir sorun olup olmadığını belirlemede yardımcı olur.
İnterstisyel Akciğer Hastalığı : Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Plörezi nasıl tedavi edilir?
Plöritik ağrılar yaşıyorsanız, aspirin, ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar ya da ağrıların azalması için diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu ilaçlardan etki göremeyen kişiler, aktif enfeksiyon ya da kontrendikasyon olmadığı düşünülerek kortikosteroid tedavisine başlanabilmektedir.
Bununla birlikte, plöreziyi gerçekten tedavi etmek için doktorun altta yatan nedeni teşhis edip onu tedavi etmesi gerekir. Şüpheli nedene bağlı olarak tedavi şunlardan oluşabilmektedir:
Bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılması
Sistemik lupus eritematozus (SLE) ve romatoid artrit gibi hastalıklar için anti-inflamatuar ya da biyolojik ilaçlar kullanmak
Neden pulmoner emboli olduğunda tedavisinin bir parçası olarak antikoagülanlar
Ciğerlerinde çok fazla sıvı bulunan kişilerin göğüslerine bir dren tüpü bağlanarak sıvı boşaltılana kadar hastanede yatar.
Pnömotoraks için oksijen tedavisi
Parazitlerin neden olduğu pnömoni için antiparaziter ilaçlar kullanmak. Yalnız bu durum çok nadirdir.
Kronik Bronşit : Belirtiler, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Tedavi sonrası komplikasyonlar nelerdir?
Tedavi komplikasyonları uygulanan tedaviye ve altta yatan plörezi nedenine göre farklılık gösterir. Spesifik bir teşhis konulduktan sonra, uygulanan tedavi, süreci ve olası yan etkiler için doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.
Torasentez tedavisini yaptırmak istiyorsanız, teknisyenlerin prosedür sırasında onlara yol göstermesi için ultrason cihazlarını kullanmayı düşünüp düşünmediklerini sorun. Aksi takdirde bu prosedürde çentikleme gibi olaylar görülebileceğinden dolayı, işlem sırasında ve sonrasında biraz ağrı hissetmeniz yüksek bir olasılıktır.
Ayrıca bu işlemden sonra akciğerlerde kanama, pnömotoraks, hemotoraks ya da akciğerde ödem oluşma riski altında olabileceğiniz de söz konusudur.
Plörezi önlenebilecek bir hastalık mıdır?
Pek çok farklı sağlık sorunu plöreziye neden olabileceğinden dolayı en iyi önleme tekniği, sağlığınızın yakından izlenmesi ve zamanında kontroller yapılmasıdır.
Bu açıklama, akciğerlerinizde bakteriyel bir enfeksiyon, ciğerlerinizi etkileyen viral bir hastalık ya da mantar enfeksiyonu gibi az yaygın olan nedenlerin bazılarını kontrol altına almak için solunum semptomları yaşarsanız muayeneye erken gitmeniz gerektiğini göstermektedir.
Ayrıca göğüs bölgesinde herhangi bir kardiyak semptomu ya da yaralanma asla göz ardı edilmemelidir. Sigara kullanıyorsanız, sigarayı bırakmak için uğraş göstermek başka bir önemli önleme tekniği olabilir.
Özet
Plörezi, akciğerlerin plevrasında bazen plöritik ağrılarında aynı anda yaşandığı bir iltihaplanmadır. Bazı durumlarda, akciğerlerin içinde sıvı birikmesi plevral efüzyona dönüşebilmektedir.
Birçok çeşitli neden plöreziye neden olabilmektedir. Tedavi altta yatan sağlık sorununa göre farklılık gösterir. En iyi iyileşme ise nedenin hızlı bir şekilde belirlenmesi ve yaşamı tehdit eden herhangi bir anormalliği kontrol altına almak için doktorunuzu ziyaret etmektir. Tedavi türünüz belirtilerin nedenine göre farklılık gösterecektir.