Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Nedir? hakkında detaylı bilgilere bu yazımızda yer verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Orta kulak iltihabı nedir?
Titis media olarak da bilinen orta kulak iltihabı, bir bakterinin ya da virüsün kulak zarı arkasında iltihaplanmaya neden olmasına denir. Bu olay en çok çocuklarda görülmektedir. Araştırmalara göre, çocuklarda meydana gelen iltihabın %80’i 3 yaşındaki çocuklarda görülmektedir.
Orta kulak iltihabı genellikle kış ve sonbahar aylarında görülür. Çoğu zaman kendi kendine iyileşen bu enfeksiyon ağrıların ve yüksek ateşin devam etmesi durumunda tıbbi tedaviyi gerektirmektedir.
Tonsillit Nedir? Neden Olur? Tedavisi
Orta kulak iltihabı türleri nelerdir?
Orta kulak iltihabı akut otitis media ve efüzyonlu otitis media olarak ikiye ayrılmaktadır.
Akut orta kulak iltihabı
Akut iltihap aniden gelişir. Kulak zarının arkasında kızarıklık ve şişlik meydana gelir. Ayrıca bu tür yüksek ateş, işitme kaybı, kulak ağrısı ve orta kulakta sıvı birikimi sonucu gelişmektedir.
Bademcik İltihaplanması Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Efüzyonlu orta kulak iltihabı
Enfeksiyon geçse bile orta kulakta sıvı birikmesi görülür. Bu durum kulağın dolu olduğu hissine ve net duyamamaya neden olmaktadır.
Orta kulak iltihabı neden olur?
Çocuklarda iltihabın görülmesinin birden fazla nedeni bulunur. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlardan kaynaklanan bir hastalıktır. Östaki tüplerinin (östaki borularının)bağlı olduğu kulak tüpü tıkanır ve kulak zarı arkasına sıvı birikir. Bakteriler biriken sıvıda gelişmeye başlar, enfeksiyon ve ağrıya neden olur.
Bademcik İltihabı Ne Kadar Bulaşıcıdır?
Orta kulak iltihabı belirtileri
Orta kulak iltihabı ile ilgili çeşitli semptomlar bulunur. Kulak ağrısı, sinirli olma, uyumakta zorluk yaşama, yüksek ateş, kanlı kulak akıntısı, denge kayıpları, işitme sorunları, ishal, iştahta azalma, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar yaygın olarak görülmektedir.
Orta kulak iltihabı nasıl teşhisi
Duyulan rahatsızlıklardan sonra doktorlar tıbbi geçmişi öğrenir ve ardından fizik muayeneye başlar. Muayene sırasında otoskop adı verilen ışıklı alet ile kulak zarı ve dış kulakta oluşan kızarıklıklara, şişmelere ve kulak sıvısına bakılmaktadır.
Ayrıca iltihabın teşhisi için timpanometri denilen başka bir test yapılabilir. Timpanometri kulak kanalına yerleştirilir; basıncın dengelenmesini ve kulak zarının titremesini engeller. Bu cihaz kulak zarında oluşan titremeleri ölçer ve grafik olarak kaydetmeye başlar. Doktorlar sonuçlara göre daha rahat teşhis koyar.
İşitme Kaybı Nedir? Nedenleri ve Belirtileri
Orta kulak iltihabına ne iyi gelir?
Enfeksiyonun şiddeti, çocukların antibiyotiklere karşı dayanıklılığı, ebeveyn görüşü ve tercihi gibi etkenler dikkate alınarak birden fazla yolla tedavi edilmektedir. Ayrıca tedavi sırasında yaş, sağlık ve tıbbi sağlık geçmişi gibi faktörlere de dikkat edilir.
Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak en iyi tedavi yöntemi belirlenir. Ağrıların ve semptomların geçmesi için genellikle beklenilse de İbuprofen, ateş düşürücü ya da ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Semptomların ve ağrıların 3 günden fazla sürmesi durumunda genellikle antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Virüslerden kaynaklanan enfeksiyon durumlarına antibiyotik kullanmak fayda sağlamaz.
Orta kulak iltihabı komplikasyonları
Kulak enfeksiyonu komplikasyonlar nadiren görülmektedir. Orta kulak enfeksiyonunda; kalıcı işitme kayıpları, kulak zarının yırtılması, beyin ve omurilik çevresinde bulunan sıvıya yayılan enfeksiyon ve kulak kemiklerine enfeksiyon yayılması gibi semptomlar görülür.
Yüksek Frekanslı İşitme Kaybı Nedir?
Orta kulak iltihabını önleme
Çocuklarda orta kulak iltihabına yakalanmayı azaltmak için; çocuğunuzun ellerini sık sık yıkayın, uzanır vaziyette iken beslemeyin, çocuğun aşılarını zamanında yaptırın, dumanlı ortamlarda uzak tutun, 1 yaşından sonra biberon ve emzik alışkanlığına son verin.
Araştırmalara göre, anne sütü iltihap riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.