
Manyetik rezonans görüntüleme, vücudun iç tarafını 3 boyutlu görüntüsünü oluşturan bir test türüdür. MR, BT taramaları ve X ışınlarına göre daha net görüntülere sahiptir.
Kas, kan damarlar, organlar, tendonlar, bağlar, sinir ve beyin ile ilgili durumların teşhis edilmesi için MR çekilmektedir.
MR, vücuttaki protonların hizalanması için mıknatısların kullanılmasını içermektedir. MR, radyo dalgalarını vücuttaki protonların hizalanması için vücuda göndermektedir. Radyo dalgalarını oluşturduğu darbeler sayesinde protonlar yeniden hizalanmaya başlar ve MR makinesine hizalanan protonlar sinyal gönderir.
Genellikle bir MR testinin tamamlanması neredeyse 15 ila 90 dakika arasında sürmektedir. Bu süre alınması gereken görüntüye göre ya da vücudun taranan kısmına göre daha uzun ya da daha kısa da sürebilir.
MR’ın yaygın olarak yapıldığı alanların ne kadar sürdüğüne daha yakından bakalım.
Menisküs Yırtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
MR Süreleri
Diz MR ne kadar sürer?
Diz ekleminin MR çekilmesi anormal zayıflıklar, şişlikler ve kanamalar içindir. Bu MR genellikle 30 ila 60 dakika arasında sürmektedir. Daha net görüntülerin alınması için işlem sırasında diz etrafına bobin bulunan küçük cihazlar yerleştirilmektedir.
Omuz MR ne kadar sürer?
Omuz MR’ı çekilmesi yaklaşık 15 ila 45 dakika arasında sürmektedir. Bazı durumlarda ise bu prosedür 15 dakika sürmektedir. Araştırmalara göre, sedasyon bulunan MR taramaları 15 ila 30 dakika arasında sürmektedir.
Beyin MR ne kadar sürer?
Kafa MR’ı beynin etkilendiği durumlarda çekilmektedir. Bu tarama yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında sürmektedir. Ayrıca kontrast boya bulunmayan taramalar maksimum 45 dakika sürmektedir. Bazı beyin MR’ları ise 5 dakika sürmektedir.
Lomber MR ne kadar sürer?
Lomber omurganın MR taramaları genellikle sırt ağrıları ve omuriliğin etkilenmesi durumunda çekilmektedir. Bu tarama yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında sürmektedir. Kontrast boyaların kullanılması durumunda ise bu işlem 45 ila 80 dakika arasında sürebilmektedir.
Servikal MR ne kadar sürer?
Servikal omurga MR’ı yaklaşık olarak 20 dakika ya da daha kısa sürmektedir. Bazı durumlarda bu süre 30 ila 45 dakikaya kadar çıkabilir. Ayrıca daha net görünmesi durumunda ise boynun üstüne plastik bobin yerleştirilebilmektedir.
Kardiyak MR ne kadar sürer?
Kalp MR’larının çekilmesi maksimum 90 dakika sürmektedir. Bu prosedür, kalp yetmezliği gelişmesi durumlarında uygulanır.
Karın MR ne kadar sürer?
Karın MR’ının çekilmesi genellikle 30 ila 90 dakika sürmektedir. Bazı nadir durumlarda ise bu prosedür 2 saat sürmektedir. Karın MR’ı karın şişmesi, fetüs gelişmesi ve kan akışı için çekilmektedir.
Kalça MR ne kadar sürer?
Kalça MR’ı yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Kalça ağrılarının olması durumunda bu süre 30 ila 60 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
Kalça MR ne kadar sürer?
Kalça MR’ı yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Kalça ağrılarının olması durumunda bu süre 30 ila 60 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
Ayak bileği MR ne kadar sürer?
Ayak bileği MR’ının çekilmesi yaklaşık olarak 40 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda ise bu prosedür 1 saat sürebilir.
Pelvik MR ne kadar sürer?
Pelvik bölge MR’ının çekilmesi genellikle 30 ila 60 dakika arasında sürer. İşlemin daha uzun sürebilme ihtimali vardır.
Göğüs MR ne kadar sürer?
Göğüs bölgesinin MR’ının çekilmesi maksimum 90 dakika sürmektedir. Bu tarama genellikle göğüs yaralanmaları ve anormal durumların oluşması durumunda çekilmektedir.
Meme MR ne kadar sürer?
Meme MR’ının çekilmesi yaklaşık 30 ila 60 dakika sürmektedir. Kontrast boyanın kullanılması durumunda ise bu işlem 90 dakika boyunca sürebilir.
MR ortalama ne kadar sürer?
Ortalama MR süreleri 30 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir.
Gözlerin Arkasında Neden Baskı Oluşmaktadır?
MR süresini etkileyen faktörler
Bazı faktörler MR’ın süresinde belirleyici rol oynamaktadır.
Görüntü sayısı. Ayrıntılı görüntülerin alınması durumunda, bu tarama normal süreden daha fazla sürebilmektedir.
Vücudun taranan kısmı. Vücudun tarandığı alana göre MR süresinde değişiklikler olmaktadır.
Kontrast boyalar. Küçük yapıların daha net görüntülenmesi için kontrast boyalar kullanılabilir. Bu kontrast boyalar vücuda damar doluyla enjekte edilir. Kontrast boya bulunan MR’lar genellikle normalden 15 ila 30 dakika daha uzun sürmektedir.
Sedasyon. MR taramaları çok küçük hareketlerden dolayı bile yanlış sonuçlar vermektedir. Harekete duyarlıdırlar. Bu nedenle küçük çocuklara ve klostrofobisi bulunanlara oral ya da damar yoluyla sedasyon enjekte edilir.
MR sonuçları ne kadar sürede çıkar?
MR sonuçları; geçen süreye, bulunduğunuz hastaneye göre farklılıklara ve durumun ciddiyetine göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle sonuçların çıkması 1 ya da 2 hafta sürmektedir. Acil müdahale gerektiren olaylarda ise sonuçlar daha hızlı şekilde çıkmaktadır.
MR esnasında neler yaşanır?
Genellikle MR testlerinin çekilmesinden 4 saat önce yemek ya da su tüketiminin olmaması gerekmektedir.
MR öncesinde genellikle sağlık durumu ile ilgili anket doldurulur. Bu ankette MR’ı engelleyebilecek kalp pili ya da metal implant olup olmadığı sorulmaktadır.
Giysilerde metal bulunmaması durumunda bile genellikle MR taraması için hastane önlüğü giydirilmektedir. Prosedür öncesi ayrıca damar yoluyla sakinleştirici ya da kontrast boya enjekte edilebilir.
Tarama sırasında daha net görüntülerin alınması için vücudun sabit kalması için bobin yerleştirilmektedir.
Makinenin tarama işlemi sırasına hareke etmemek çok önemlidir. MR sırasında makine çok fazla ses çıkardığı için genellikle kulak tıkacı ya da kulaklık kullanılmaktadır. Bazı anlarda ise nefesin tutulması gerekebilir.
Dermatomiyozit Nedir? Belirtiler, Nedenler, Teşhis ve Tedavi
Son Olarak
Çoğu MR türü yaklaşık olarak 15 ila 90 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda ise bu tarama testi daha kısa ya da daha uzun sürmektedir.
Kontrast boyaların kullanımından dolayı MR çektirmek normalden biraz daha uzun sürmektedir.