
Bu yazımızda Kuru Göz Sendromu Nedir? Nedenler, Risk Faktörleri ve Tedavi'si hakkında detaylı bilgi verdik.
Kuru göz sendromu, gözlerinizin yeterince yaş üretmemesi ve gözleri kaplayacak normal bir gözyaşı tabakasının korunamamasıdır.
Gözler bakteriyel enfeksiyonların kapmaya yatkın olabilir. Ayrıca gözlerin yüzeyi iltihaplanarak korneada yara oluşmasına da neden olabilir.
Rahatsız edici bir durum olmasına rağmen, kuru göz sendromu neredeyse hiçbir zaman kalıcı görme kaybına da neden olmaz.
Kuru Göz Belirtiler
Kuru göz sendromunun en yaygın belirtileri şunlardır:
Yanma hissi
Ağrı
Kızarıklık
Diğer yaygın semptomlar şunlardan oluşmaktadır:
Sulu ağrılar
Lifli mukus
Gözlerin eskisine göre daha hızlı yorulması
Uzun süre bilgisayar başında okuma ya da oturma zorluğu
Bulanık görmek
Gözlerde kum hissi
Uzmanlar, kuru gözlere sahip olan birçok insanın gözlerinin ağırlaştığını öne sürmekte.
Kuru gözler için en iyi damlalar
Kuru gözlerin tedavisi için reçetesiz satılan seçenekler; göz damlaları, jeller ve merhemlerden oluşmaktadır. Bu seçeneklerin çoğu, nemin korunmasına yardımcı olan bileşenlere sahiptir.
Araştırmalar, karboksimetilselülozun yaygın bir yatıştırıcı bileşen olduğunu bulmuştur. Ayrıca farklı markaların kendilerine ait yatıştırıcıları bulunmaktadır ve marka seçimi de genellikle kişisel tercihlere göre değişkenlik göstermektedir.
Karboksimetilselüloz gibi bileşen ve potasyum gibi elektrolitler içeren ürünleri kullanmanız oldukça faydalıdır.
Kuru göz için tedavi
Suni gözyaşı
Gözdeki nemi arttıran göz damlaları, kuru göz sendromu için kullanılan en yaygın tedaviler arasındadır. Yapay göz yaşları bazı insanlar için iyi sonuçlar vermektedir.
Gözyaşı tıkaçları
Göz doktoru, gözün köşelerindeki drenaj kanallarını tıkamak için tıkaç kullanabilir. Bu tıkaç, gözyaşı kaybının azalmasına yardımcı olan nispeten ağrısızdır ve sonucu olumludur.
Durum ağırsa drenaj kanallarının kapatılması kalıcı bir çözüm olarak kullanılabilir.
İlaçlar
Kuru göz sendromu için doktorlar tarafından en çok tavsiye edilen ilaç siklosporin (restasis) adı verilen anti-inflamatuar ilaçtır. Bu ilaç gözlerdeki gözyaşı miktarını arttırmakla kalmaz ek olarak korneanın da hasar görme riskini azaltır.
Göz kuruluğunuz çok şiddetliyse, ilaç etkisini gösterene kadar kısa bir süreliğine kortikosteroid göz damlası kullanmanız gerekebilir.
Alternatif olarak pilokarin gibi kolinerjikler de kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar gözyaşı üretimini uyarır ve üretimin artmasına yardımcı olur.
Kullandığınız başka bir ilacın yan etkisi olarak gözleriniz kuruyorsa, doktorunuz gözlerinizin zarar görmemesi için başka bir ilaç kullanmanızı sağlayabilir.
Ameliyat
Şiddetli kuru göz sendromunuz varsa ve diğer tedaviler de sendromun düzelmesi için yanıt vermiyorsa ameliyat olmanız gerekebilir.
Gözlerin iç köşelerindeki drenaj delikleri, gözlerin yeteri kadar nemli olmasını engellemek için kalıcı olarak tıkanmış olabilir.
Evde bakım
Kuru göz sendromuna sahipseniz, odanızdaki nemin artması ve kuru iklimlerden korunmak için nemlendirici kullanabilirsiniz. Kontakt lens kullanmayı, bilgisayar ya da televizyon karşısında geçirdiğiniz süreleri azaltın.
Alternatif ilaçlar
Uzmanlar, omega-3 yağ asidi takviyeleri kullanmanın kuru gözü olan insanlar için yararlı bileşenlere sahip olduğu konusunda hemfikirdirler.
Genellikle, sağlıklı bir şekilde iyileşmeniz için bu takviyeleri en az 3 ay boyunca düzenli olarak kullanmanız gerekmektedir.
Bu fikirlere ek olarak, 2018 yılında önemli sağlık kuruluşlarının finanse ettiği çalışmalar sonucunda, orta ya da şiddetli kuru göz tedavisinde omega-3 takviyelerinin plasebo kadar etkili olmadığı kanıtlandı.
Gözlerinizin kuruması çevresel faktörlerden dolayı kaynaklanıyorsa, sigara dumanından uzak durmak, rüzgârlı havalarda olağan hava kirliliğinden dolayı gözlerinizi gözlükle korumak; alabileceğiniz önlemlere örnektir.
Evinizde nemlendirici bulundurmak yoksa da satın almak evinizdeki nemin artmasına ve bundan dolayı da gözlerinizdeki kuruluğun azalmasına yardımcı olur.
Kuru gözler için kontakt lens
Araştırmacılar, yumuşak kontakt lens kullanmanın kuru gözleri olan kişiler için sert kontakt lenslerden daha yararlı ve rahat olduğunu söylemektedir.
Yumuşak kontakt lensler gözlerin nemli kalmasını sağlarken gözün sert kontakt lenslere göre daha iyi nefes almasına da yardımcı olur.
Kuru Göz Nedenler
Gözyaşlarının birbirinden ayrı üç katmanı vardır. Yağlı dış tabaka, sulu orta tabaka ve iç mukus tabakası bulunmaktadır.
Gözyaşlarının çeşitli unsurlarını üreten bezler iltihaplandığı ya da yeterince su, yağ ve mukus üretilmediği zaman kuru göz sendromu oluşabilmektedir.
Gözyaşlarında yağ eksik olduğu zaman gözyaşı hızla buharlaşmaya başlar ve gözler sabit bir nem kaynağını bulundurmaz.
Kuru göz sendromunun nedenleri şunlardır:
Hormon değişim terapisi
Kışın bir ısıtıcıya sürekli maruz kalma gibi rüzgâra ya da kuru havaya maruz kalmak
Alerji
LASIK göz ameliyatı olmak
Antihistaminikler, nazal dekonjestanlar, doğum kontrol hapları ve antidepresanlar dahil bazı ilaçlar kullanmak
Yaşlanmak
Uzun süreli kontakt lens kullanmak
Uzun saatler boyunca bilgisayara bakmak
Göz kapaklarını yeterince açık kapatmamak
Risk faktörleri nedir?
Kuru göz sendromu, 50 yaş üstü insanlarda sık görülmektedir. Bu yaş sınırında bu rahatsızlığa sahip neredeyse 80 milyon insan olduğu tahmin edilmektedir.
Bu sendrom en çok kadınlarda görülse de erkeklerde de ortaya çıkabilmektedir.
Hamile olan, hormon replasman tedavisi gören ya da menopoza girmiş kadınlarda bu risk daha yüksektir. Aşağıdaki temel koşullar da riskin artmasına neden olabilir:
Kronik alerjiler
Tiroid hastalığı ya da gözleri etkileyen diğer durumlar
Lupus, romatoid artrit ve diğer bağışıklık sistemi bozuklukları
Gözleriniz kısmen açıkken uyumaktan kaynaklanan maruz kalma keratiti
Yeterli beslenme olmadığı zaman gerçekleşebilen A vitamini eksikliği
Bazı insanlar bilgisayar ekranından yayılan mavi ışığa çok fazla maruz kalmanın kuru göz sendromuna neden olabileceğine inanmaktadır.
Uzmanlar, İnsanların güneşten gelen mavi ışıktan dolayı gözlerin kurumadığını ve doğal yollardan mavi ışığa alışıldığını savunmaktadır. Bu demek oluyor ki bilgisayar ekranlarının güneş ışığından daha fazla mavi ışık salmasına ve bundan dolayı göz kuruluğuna neden olduğunu söylemek pek sezgisel bir anlam ifade etmemektedir.
Bununla birlikte, saatlerce bilgisayar ekranına bakmanın göz kırpma refleksini azalttığını ve bunun da göz kuruluğuna neden olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
Bilgisayar kullanırken ara vermenizi şiddetle öneririz. Bazı insanlar bilgisayar kullanırken mavi ışık filtreli gözlük taktığını ve bu sayede kendilerini daha rahat hissettiğini ve bunun herhangi bir zarara neden olmadığını düşünmektedir.
Kuru göz geçici bir durum mudur?
Genel olarak, kuru göz kronik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Uzmanlar, etkili bir şekilde yönetilebildiğini ancak tedavi edilemediğini söylemektedir.
Sabahları kuru gözler
Uzmanlar, tavan vantilatörü ya da başka bir hava akımının yardımıyla uyumanın kuru göz semptomlarını şiddetlendirme riskini arttırdığını söylüyor. Serin hava sağlayan kaynağın ortadan kaldırılması kuru göz sendromunu azaltabilir.
Ayrıca sabaha kadar gözlerin nemli kalması için gece uyumadan önce göze merhem sürülmesi de önerilmektedir.
Geceleri kuru gözler
Uzmanlar, akşam kuru gözlerin oluşmasının nedenini genellikle gün içinde yapılan hareketelerin bir sonucu olduğunu söylemektedir. Bu nedenle, tüm gün daha az göz kırparak bir bilgisayara ya da bir kitaba bakıyorsanız, gözlerinizin geceleri daha kuru olması muhtemel bir durumdur.
Gün boyunca yeterli oküler yüzey hidrasyonu korumak semptomların akşamları daha iyi olmasını sağlayabilir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Gözlerinizde kuruluk oluşmaya başladığını hissederseniz ve aniden eskisi kadar iyi göremediğiniz durumlar oluyorsa, hemen bir göz doktoruna kontrole gitmeniz gerekir.
Erken tedavi göz kuruluğu için çok önemlidir. Çünkü uzmanlar, uzun süre sonra yapılan tedavilerin çok fazla yarar sağlamadığını kanıtlamıştır.