ipertiroid Beslenme Kılavuzu - Bilmeniz Gereken Her Şey hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Hipertiroid, vücudunuzda çok fazla tiroid hormonu salgılanması sonucu ortaya çıkar. Bu duruma tirotoksikoz da denilmektedir. Aşırı aktif ya da büyümüş bir tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu üretir.
Tiroid bezi insan boynunun ön tarafında bulunur ve şekil olarak kelebeğe benzemektedir. Tiroid bezi tarafındana T3-T4 tiroid hormonları üretilir. Bu hormonlar vücudun enerji kullanımını, vücut ısısını dengelemeyi ve iç organların düzgün çalışmasını sağlar.
Bazı hipertiroid türleri genetiktir. Graves hastalığı, dünyada hipertiroidin en yaygın nedenlerinden birisidir. Erkeklere göre kadınlarda yedi ila sekiz kat daha yaygın görülmektedir.
Bazı durumlarda, tiroid kanseri olmak da aşırı aktif tiroide de neden olur.
Subklinik Hipertiroid Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Hipertiroidi bulunan kişiler aniden kilo kaybedebilir, iştah artışı yaşayabilir, kaygı ve stres oranlarında artış gözlemleyebilir, ruh hali değişiklikleri yaşayabilirler. Ayrıca uykuya dalmada zorluk, sıcak basmaları, aşırı terleme, çarpıntı, yorgunluk, bitkinlik, kas güçsüzlüğü, saçlarda incelik, el titremeleri, adet döngüsünde değişiklikler, boğazda şişlik, göz sorunları gibi bir çok semptom yaşayabilirler.
Hipertiroid için standart tedavi nedir?
Vücutta bulunması gerekenden fazla tiroid hormonu bulunuyorsa bu durum toksik olabilir. Tiroid hastalıkları tedavi edilmediği taktirde kemik erimesi, kalp sorunları, kırık riski ve başka bir çok soruna yol açabilir.
Hipertiroide sahip olanların tedavi görmesi gerekmektedir. Vücutta bulunması gerekenden fazla tiroid hormonu bulunuyorsa bu durum toksik olabilir. Tiroid hastalıkları tedavi edilmediği taktirde kemik erimesi, kalp sorunları, kırık riski ve başka bir çok soruna yol açabilir.
Doktorlar hipertiroide karşı antitiroid adı verilen ilaçlar önerirler. Bu ilaçlar çok fazla çalışan tiroid bezinin çalışmasını azaltarak dengelemeyi amaçlar. Hastalığın seviyesi çok yüksekse doktorunuz radyasyon tedavisi veya cerrahi tedavi önerebilir.
Yiyecek ve içecekler tirodlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirken bu duruma neden olan bazı olumsuz etkileride azaltabilir. Düzenli olarak belirli vitamin, mineral ve diğer yapı taşlarının tüketilmesi tiroid fonksiyonunu düzenler.
Düşük iyot bulunduran diyetler hipertiroid hastalığına karşı tedavilerden önce önerilmektedir. Genellikle cerrahi tedaviden önce doktorlar düşük iyotlu bir diyet uygulamanızı önerir.
Cerrahi tedaviden sonra, beslenmedeki iyotun dengelenmesi hala önemli bir konudur. Diğer gıdalar tiroidin korunmasına ve hipertiroidin uzun vadede etkilerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Hipertiroid Kilo Artışına Neden Olabilir mi?
Hipertiroid beslenme nasıl olmalıdır?
Hipertiroidi beslenme ile kontrol altında tutmak mümkündür, işte size hipertiroidi olanların tüketmesi gerekenler.
Düşük iyotlu gıdalar
İyot minerali, tiroid hormonlarının üretilmesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. İyot açısından düşük bir diyet tiroid hormonlarının üretilmesini azaltabilir. Hipertiroid hastalarının iyotsuz tuz, kahve, çay, yumurta, meyve, fındık, fındık ezmesi, yulaf, patates, bal, akçaağaç şurubu gibi besinleri diyetlerine eklemesi hipertiroide karşı iyi bir seçenek oluşturabilir.
Hipotiroid ve Hipertiroid Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sebzeler
Turpgillerden sebzelerin tüketilmesi tercih edilmelidir, çünkü turpgiller tiroidin iyotu kullanmasına engel olarak aşırı tiroid hormonu üretimini engelleyebilir. Bambu filizleri, lahana, brokoli, brüksel lahanası, kara lahana, karnıbahar, yaban turbu gibi sebzelerin tüketimini arttırmanız hipertiroide karşı etkili olabilir.
Dirençli nişasta açısından zengin gıdalar nelerdir?
Vitaminler ve mineraller
Tiroid hormonunun üretimini düzenlemek için tüketilmesi gereken bazı gıdalar vardır. Söz konusu vitamin ve minerallerin tüketilmesi kişinin beslenme ve yaşam tarzı bağlı olarak bağışıklık sistemi için önemlidir. Aşağıda belirttiğimiz yaşam tarzı önerileri ve beslenme önerilerine dikkat ederek tiroidi kontrol altında tutabilirsiniz.
Demir
Demir bir çok vücut fonksiyonunun düzgün bir şekilde çalışması için önemli olduğu gibi, tiroidlerin düzgün çalışması içinde önemlidir. Demir minareli, hücrelere kanın oksijen taşıyabilmesi için önemlidir.
Kanda bulunan demir oranı, bulunması gereken demir oranından düşükse bu durum hipertiroid ile ilişkilendirilebilir. Demir tüketimini arttırabilmek için yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, fındık, tavuk, hindi, kırmızı et, tohum ve tam tahıllar daha fazla tüketilmelidir.
Doğal Balın Faydaları Nelerdir?
Selenyum
Zengin selenyum kaynağı olan besinlerin tüketimi tiroid hormon düzeylerini dengeler ve tiroidin sebep olduğu hastalıklara karşı koruma sağlar. Selenyum vücutta hücrelerin hasar görmesini engeller, dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve tiroid bezinin işlevini yerine getirebilmesine destek olur.
Brezilya fındığı, kuskus, mantar, chia tohumu, çay, sığır eti, kuzu eti, pirinç, yulaf, ay çekirdeği ve tavuk gibi besinler selenyum bakımından zengindir.
Çinko
Çinko, tüketilen besinlerden enerji depolanabilmesi için önemlidir. Ayrıca bağışıklık sistemi ve tiroid sağlığı üzerinde etkileri vardır. Biftek, kakao, kaju, mantar, kabak çekirdeği, nohut ve kuzu eti gibi besinler çinko bakımından zengindirler.
Ananas’ın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kalsiyum ve D vitamini
Hipertiroidin semptomlarından bir tanesi de zayıflayan ve kırılgan kemiklerdir. Tiroid hastalıkları tedavi edildiğinde kemikler güçlenebilmektedir. Hipertiroidiniz varsa, kemiklerinizin güçlü kalabilmesi için D vitamini ve kalsiyum bakımından zengin bir diyet tüketmeniz faydanıza olacaktır.
Ispanak, kuru fasülye, lahana, bamya, badem sütü, kalsiyum takviyeli tahıllar ve kara lahana gibi besinleri diyetinize ekleyerek kalsiyum tüketiminizi arttırabilirsiniz.
Ayrıca D vitamini içeren meyve suları, D vitamini içeren tahıllar, mantar, yağlı balıklar ve sığır karaciğeri gibi besinleri tüketerek D vitamini alımınızı arttırabilirsiniz.
Sağlıklı yağlar
Tam yağlı gıdalarda bolca bulunan işlenmemiş yağların tüketilmesi vücutta iltihabı azalttığı bilinmektedir. Bu durum tiroid sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Süt ve süt ürünlerinden üretilmeyen yağların tüketilmesi, tüketilen iyot oranının kontrol altında tutulabilmesi için önemlidir.
Keten tohumu yağı, zeytinyağı, avokado yağı, ayçiçek yağı, tuzsuz fındık ve kuruyemişler, hindistancevizi yağı gibi besinleri bolca tüketerek sağlıklı yağ alımınızı arttırabilirsiniz.
Sağlıklı Olduğu Kanıtlanmış 9 Yağlı Gıda
Baharatlar
Bir kaç baharat ve şifalı bitkinin tüketilmesi tiroidin işlevini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesine yardımcı olabilir. Zerdeçal, karabiber ve kırmızı biber bunlardan bazılarıdır.
Hipertiroid beslenme kaçınılması gereken yiyecekler
Aşırı iyot
İyot bakımından zengin gıdaları çok fazla tüketmek hipertiroide yol açabilir ya da bazı durumlarda hipertiroidin kötüleşmesine neden olabilir.
Araştırmalara göre, bir çay kaşığı iyotlu tuzda 304 mikrogram (mcg) iyot bulunmaktadır.
Deniz ürünlerinde fazlaca iyot bulunur. 1 gram deniz yosunu ortalama olarak 23 miligram iyot bulundurur.
Uzmanlara göre alınması gereken iyot dozu günde en az yaklaşık 150 mcg'dir (0,15 mg).
Okyanus balıkları, deniz yosunu, yengeç, ıstakoz, suşi, karides, nori gibi besinler aşırı miktarda iyot bulundurduğu için tüketilmemelidir.
Ayrıca süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta sarısı, iyotlu su, bazı gıda boyaları ve iyotlu tuz gibi besinler ise iyot oranı yüksek besinlerdendir.
Amiodaron, öksürük şurupları, tıbbi boyalar, bitkisel vitaminler gibi ilaçlar da fazlaca iyot bulundurduğu için tüketimine dikkat edilmelidir.
Glüten
Glüten alerjisi olan kişilerin glüten tüketimi durumunda vücutta iltihaplanmalar yaşadıkları bilinmektedir. Glüten tüketimi ayrıca bazı kişilerde tiroidin işlevini yerine getirebilmesini engellemektedir. Gluten alerjiniz varsa glutenden uzak durmak tiroidlerinizin daha sağlıklı kalmasını sağlayabilir.
Buğday, arpa, bira mayası ve çavdar gibi ürünler yüksek gluten oranlarına sahiptir.
Soya
Soya iyot bulundurmaz, Ancak yapılan hayvan deneylerinde hipertiroid tedavisinde soya tüketimi, tedaviyi etkisizleştirebildiği gösterilmiştir. Hipertiroid tedavisi görüyorsanız soya sosu, soya sütü, soya peyniri veya soya içeren kremalar gibi besinlerden uzak durmayı düşünebilirsiniz.
Kafein
Çay, soya, kahve veya çikolata benzeri kafein oranı yüksek gıdaların aşırı tüketimi hipertiroid semptomlarını alevlendirebilir. Bu anksiyete, kalp çarpıntısı ve sinir gibi semptomlar ortaya çıkarabilir.
Kafein tükettiğinizde yukarıda belirttiğimiz semptomları yaşıyorsanız, kafein tüketiminizi kısıtlamak sizin için iyi olacaktır. Kafeinli içecekleri doğal bitki çayları veya aromalı sular tüketebilirsiniz.
Özet
Hipertiroid her zaman kesin sonuçlar veren tedavilere sahip olmayabilir, ancak semptomlar kontrol altına alınabilir.
Hipertiroid belirtilerinden herhangi birine bile sahip olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken gıdalar da dahil olmak üzere tedaviye tam olarak belirtildiği şekilde uymaya çalışın
Beslenmenizde kısa ve uzun vadeli değişiklikler yapmak için doktorla ya da diyetisyenle iletişime geçin. Bu beslenme alışkanlığı, tiroid fonksiyonunun dengelenmesine ve vücudun hipertiroid etkilerinden korunmasına yardımcı olmaktadır.
Düşük iyotlu bir beslenme ile evde yapılmış bütün gıdaları tüketebilirsiniz. Restoranlardan, kutulu ya da işlenmiş yemeklerden, hazır soslardan ve turşulardan uzak durmaya çalışın. Bunlar ilave iyot içermektedir.
Düşük iyotlu bir diyet uyguluyorsanız, yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum almak işinizi zorlaştırabilir. Bu besinler için takviye kullanmak için doktor ya da diyetisyenle görüşün.
Kaynaklar
lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/cruciferous-vegetables
niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/graves-disease
ijem.in/article.asp?issn=2230-8210;year=2015;volume=19;issue=3;spage=347;epage=350;aulast=Jawa