top of page

Göz Tansiyonu Testi (Tonometri) Nedir?


Göz Tansiyonu Testi
Göz Tansiyonu Testi

Göz tansiyonu testi hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik. Tonometri, göz içinde oluşan basıncın ölçülmesi için yapılan bir tanı testidir. Bu test sayesinde Göz tanisyonu riski taşıyıp taşımadığınız belirlenmektedir.


Göz tanisyonuun tedavi edilmemesi durumunda görme kaybı oluşabilmektedir. Karşılaşılan çoğu Göz tanisyonu vakalarında, gözü besleyen ve yıkayan sıvı çok yavaş bir şekilde boşalarak basınç oluşturmaktadır.


Tedavi olmamaktan kaynaklanan basınç artışı optik sinire zarar verir ve bu yüzden görme kaybı oluşur. Araştırmalara göre Göz tanisyonu en çok 60 yaşının üstündeki kişilerde körlüğe neden olmaktadır.


Göz tanisyonu genellikle ağrısız bir hastalık olduğu için yıllar boyunca fark edilmeden gelişebilmektedir. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini önlemektedir.


Test sonuçlarının anormalliği durumunda hastalığın doğrulanması için ek testler yapılabilmektedir.


Tonometri nedir?



Tonometri, farkına varılmayan göz basıncındaki değişikliklerin tespit edilmesi için uygulanan bir testtir.


Goldman aplanasyon tonometri testi en yaygın uygulanan tonometri testidir.

Göz tansiyonunun test edilmesi için birçok yöntem bulunmaktadır.

Temassız tonometrinin yanı sıra Tono-Pen ve iCare tonometri testleri de bulunmaktadır. Bu testlerin doğruluğu Goldmann aplanasyon tonometrisinden daha azdır.

Temassız tonometri testinde kornaya hafifçe düzeltilir ve göze hava basıncı uygulanır.

Kullanılan cihaz, gözdeki basıncı ölçer ve korneaya gereken miktarda hava üfler. Anormal değerler karşısında tanının doğrulanması için farklı testler yapılmaktadır.

Tono-Pen büyük bir kalem şeklinde olan el tipi bir cihazdır. Doktorlar gözdeki basıncın ölçünmesi için bu cihazı gözle temas ettirir.

iCare tonometre cihazı ise basıncın okunması için gözle temas gerektiren farklı bir cihazdır.


Tonometri testini kimler yaptırmalıdır?


Doktorların Göz tanisyonu riskinden şüphelenmesi durumunda Goldmann Aplanasyon tonometri testi yapılabilir.


Ayrıca başka bir göz sorunu daha bulunuyorsa, Göz tanisyonuun doğrulanması ya da iyileştirilmesi için başka bir aplanasyon tonometri testi yapılabilir.



Araştırmalara göre, ailesinde Göz tanisyonu öyküsü olanların, 40 yaşının üstüne olanların, miyop ya da hipertmetropların, farklı tür kronik rahatsızlığı bulunanların, geçmiş zamanda gözden hasar alanların, şeker hastalarının, yüksen tansiyonu olanların, zayıf kan dolaşımı bulunanların ve uzun süre boyunca kortikosteroid ilaçların kullananların yüksek Göz tanisyonu riski bulunmaktadır.


Kademeli perifeirk görme kayıpları, şiddetli göz ağrıları, bulanık görme ve ışık etrafında haleler görmek gibi semptomları yaşayanlara ayrıca göz tansiyonu ölçülmektedir.

Sayılan bu maddelerin hepsi Göz tanisyonu semptomu olabilir?


Tonometri testinde ne yapılır?


Goldmann tonometri testinden önce, gözle temas sırasında acı duyulmaması için göz uyuşturan damla sıkılır.



Göz uyuştuktan sonra, turuncu boya bulunan kâğıt parçası göz yüzeyine dokundurulur. Bu prosedür testin doğruluk olasılığını artırmaktadır.


Sonrasında göz hizasına “yarık lamba” denilen makine yerleştirilir. Çene ve alın bu makineye sabitlenir. Ardından tonometredeki prop ucu ile kornea temas edene kadar lamba yüze doğru hareket ettirilmeye başlanır.


Tonometre tarafından kornea biraz düzleştirilir ve basınç algılanır. Doğru sonuçların elde edilmesi için gerginliğin arttırılması gerekebilir. Uyuşturucu göz damlası damlatıldığı için bu işlem sırasında acı hissedilmez.


Bu test çok güvenilir sonuçlar vermektedir. Ayrıca tonometrenin gözle teması durumunda da korneanın çizilmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Kornea çizilse bile endişe etmenize gerek yoktur çünkü birkaç gün içinde o çizik kendi kendine iyileşir.


Test sonuçları ne anlama gelmektedir?


Gözdeki basıncın normal aralıklarda olması Göz tanisyonu ya da basınçla ilgili göz problemlerinin olmadığı anlamına gelmektedir.


Araştırmalara göre, gözdeki basıncın olması gereken aralık 12-22 mm Hg’dir. Göz basıncını ölçmek için kullanılan “mm Hg” ölçü birimi “milimetre cıva” anlamına gelir.


Yapılan testlerde basınç ölçümünün 20 mm Hg’den yüksek olması, Göz tanisyonu ya da göz problemlerinin olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca yüksek göz tansiyonu, Göz tanisyonuun sadece bir semptomudur. Doktorlar tanının doğrulanması için ek testlerin yapılmasını isteyebilir.


Gloom ya da pregöz tanisyonu teşhisinin konulmasından sonra tedavi seçenekleri doktorlar tarafından açıklanır.


Kaynaklar

bottom of page