Efüzyonlu Otitis Media Nedir? sorusunun cevabını bu yazımızda sizler için bir araya getirdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Efüzyonlu otitis media nedir?
Östaki borusundaki sıvının kulaklardan boğaz arkasına akması ve bunun sonucu oalrak da tıkanmasına efüzyonlu orta kulak iltihabı denir.
Efüzyonlu otitis media görülen hastalarda kulağın orta kısmının sıvı ile dolması sonucu kulak enfeksiyonu riski yüksektir.
Efüzyonlu otitis media yaygın görülen bir hastalıktır. Çocuklarda 10 yaşına kadar %90 ihtimalle görülmektedir.
Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Nedir?
Efüzyonlu otitis media’ya ne sebep olur?
Çocuklardaki östaki tüplerinin şeklinden dolayı Efüzyonlu otitis media görülme olasılığı yüksektir. Çocuklardaki tüpler daha kısa ve daha küçük açıklığa sahiptir. Bundan dolayı tıkanma ve enfeksiyon riskleri yüksektir. Çocuklarda bulunana östaki borulara yetişkinlere göre daha yatay konumdadır. Bundan dolayı sıvı orta kulaktan geçemez.
Efüzyonlu otitis media bir kulak enfeksiyonu türü olmasa bile enfeksiyonlarla bağlantılıdır. Örneğin, kulak enfeksiyonu, kulakta bulunan sıvının orta kulaktan ne kadar zor geçebileceğini etkilemektedir. Enfeksiyon iyileştikten sonra bile sıvı kulakta kalabilmektedir.
Kulak tüplerinin tıkalı olması bakterilerin çoğalması için ideal bir ortamdır. Bu durumdan dolayı enfeksiyon gelişmektedir.
Ayrıca, hava tahriş edici maddeler, solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiler Efüzyonlu otitis media’ya neden olabilmektedir. Hava basıncında değişiklikler sonucu östaki borusu kapanabilir ve sonrasında da sıvı akışı engellenebilmektedir. Bu nedenler uçak yolculukları ya da uzanırken sıvı tüketmekten kaynaklanır.
Tonsillit Nedir? Neden Olur? Tedavisi
Efüzyonlu otitis media semptomları nelerdir?
Efüzyonlu otitis media genellikle enfeksiyon sonucu gelişmemektedir. Semptomlar minimal ya da hafif geçer. Çocukların yaşlarına göre de Efüzyonlu otitis media semptomları değişkenlik gösterir. Efüzyonlu otitis media’ya sahip tüm çocuklarda semptom, hareketlerde değişiklik ya da hastalık durumları gibi durumlar pek belirgin değildir.
Efüzyonlu otitis media!nın en yaygın görülen semptomu işitme sorunlarıdır. Çocuklarda davranışların değişmesi işitme sorunlarının bir semptomu olabilmektedir. Örneğin, normalden çok daha yüksek sesle televizyon izlemek.
Gençlerde ve yetişkinlerde semptom olarak ses boğukluğu ve kulağa su kaçmış gibi bir his görülmektedir.
Efüzyonlu otitis media nasıl teşhis edilir?
Muayene sırasında doktorlar, kulak içi kontrolü için ışıklı, ucunda büyüteci olan otoskop kullanır.
Kontrol sırasında; kulak zarının renk ve pürüzsüzlüğü, kulak zarında baloncuk oluşup oluşmadığı, kulak zarı arkasında sıvı birikip birikmediği ve hava ile temas ettiğinde kulak zarının oynayıp oynamadığı gibi etkenlere bakılır.
Timpanometri gibi daha karmaşık kontrol testleri de bulunmaktadır. Bu test sırasında doktorlar kulağa prob sokar. Bu prob kulak zarının arkasında ne kadar sıvı biriktiğini ölçmeye yarar.
Ayrıca akustik otoskop da orta kulaktaki bulunan sıvıyı tespit etmek için kullanılır.
Yüksek Frekanslı İşitme Kaybı Nedir?
Efüzyonlu otitis media nasıl tedavi edilir?
Efüzyonlu otitis media genellikle kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Ancak kronikleşmiş Efüzyonlu otitis media, kulak enfeksiyonuna neden olabilir. 6 haftadan fazla hala kulak arkasında sıvı hissediliyorsa, doktor kontrolü gerekmektedir. Kulakların temizlenmesi için tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.
Kulak arkasındaki sıvının boşaltılması için kulak tüpü kullanmak en doğru tedavidir.
Adenoidlerin ameliyatla alınması, çoğu zaman çocuklarda Efüzyonlu otitis media gelişmemesini ve önlenmesini sağlamaktadır. Ayırca adenoidlerin büyümesi sonucu kulak drenajı engellenmeye başlanır.
Efüzyonlu otitis media nasıl önlenebilir?
Araştırmalara göre Efüzyonlu otitis media en sık kış ve sonbahar mevsimlerinde görülmektedir.
Elleri ve kullanılan ürünleri iyice temizlemek, kulak drenajını geliştirdiğinden dolayı kirlilikten ve sigaradan uzak durmak, alerjen tetikleyicilerden uzak durmak, havanın temiz kalması için hava filtreleri kullanmak, uzanır vaziyetteyken sıvı tüketmemek ve sadece gerektiği zaman antibiyotik kullanmak gibi önleyici teknikler Efüzyonlu otitis media riskinin azalması için yapılabilir.
Grip ve zatürre aşıları olmak insanları Efüzyonlu otitis media’ya karşı daha dirençli hale getirebilir. Bu aşıları olmak Efüzyonlu otitis media riskini taşıyan kulak enfeksiyonlarını da önlemektedir.
İşitme Kaybı Nedir? Nedenleri ve Belirtileri
Efüzyonlu otitis media’nın komplikasyonlar nelerdir?
Efüzyonlu otitis media, sıvı birikmesi sonucu kalıcı işitme kaybına neden olmaz. Ancak enfeksiyon sonucu olarak Efüzyonlu otitis media oluşması durumunda akut kulak enfeksiyonu, kulak zarının delinmesi ya da kulak zarında yara oluşması, kolesteatom, işitme kaybı ve konuşma gerilemesi ve dil gecikmesi gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.
Efüzyonlu otitis media için uzun vadeli görünüm nedir?
Efüzyonlu otitis media çok yaygın olarak görülse de uzun süreli hasarlara çok fazla neden olmaz. Çocuklarda tekrarlayan ya da sık sık oluşan kulak enfeksiyonları görülmesi, daha fazla kulak enfeksiyonu ve Efüzyonlu otitis media gibi hastalıkların önlenmesi için doktorla iletişime geçmek gerekir. Küçük yaştaki çocuklarda işitme sorunlarının oluşmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü bunun sonucunda uzun süren dil gecikmeleri yaşanmaya başlanır.